Категории

  • Категории
  • Месо и Риба
  • Пилешко месо
  • Свинско месо
  • Телешко и говеждо
  • Риба
  • Мляно месо и заготовки
  • Сланина и Желирани
  • Хранителни стоки
  • Плодове и зеленчуци
  • Зеленчуци
  • Плодове
  • Млечни, Яйца, Майонеза
  • Кисело мляко
  • Ядково мляко
  • Прясно мляко
  • Сирене
  • Кашкавал
  • Млечни десерти
  • Масло и сметана
  • Майонеза
  • Яйца
  • Други
  • Шоколад и сладки
  • Пчелен Мед
  • Халва
  • Шоколад
  • Вафли
  • Бисквити
  • Кроасани
  • Барчета
  • Пасти
  • Други сладки
  • Бонбони
  • Био храни
  • Напитки
  • Олио, оцет и зехтин
  • Шоколад и сладки
  • Ядки и сушени
  • Варива
  • Чай
  • Макарони, спагети и паста
  • Супер храни
  • Десерти
  • Домакински потреби
  • Брашно и смеси
  • Подсладители
  • Чипс и Снакс
  • Овесени ядки, мюсли и флейкс
  • Захар и сол
  • Колбаси и Деликатеси
  • Деликатесни колбаси
  • Кренвирши и Наденица
  • Пресни колбаси
  • Пушени меса
  • Слайс
  • Сухи колбаси
  • Луканка
  • Суджук
  • Шпек
  • Амбарица и Сушеница
  • Пръчици
  • Филе и пастърма
  • Шунка и бекон
  • Кебапчета и Кюфтета
  • Консервирани храни
  • Готвени ястия
  • Зеленчукови
  • Компоти,сладка,конфитюри и мармалади
  • Лютеница
  • Месни
  • Пастет
  • Рибни
  • Олио, оцет и зехтин
  • Маслини и салати
  • Пакетирани храни
  • Брашно и смеси
  • Варива
  • Захар и сол
  • Зърнени закуски
  • Какао
  • Кафе
  • Чай
  • Ядки и сушени
  • Чипс и Снакс
  • Подправки
  • Хляб и тестени
  • Макаронени изделия и паста
  • Хляб
  • Кори и Тесто
  • Солени
  • Сладки
  • Напитки
  • Алкохолни
  • Уиски
  • Водка
  • Вино
  • Бира
  • Безалкохолни
  • Газирани напитки
  • Други напитки
  • Сок
  • Кафе
  • Вода
  • Студен чай
  • Замразени храни
  • Зеленчуци и миксове
  • Месо
  • Риба и морски дарове
  • Сладолед
  • Домашни потреби
  • Козметика
  • Омекотители за пране
  • Почистващи препарати
  • Перилни препарати
  • Хартия
  • Хигиена
  • Други
5+1 хитрини за гъбите

5+1 хитрини за гъбите

Пържола за веган?!


Скъпи читатели, избрали сме да приветстваме края на лятото със съвети за един апетитен хранителен продукт. Смело можем да твърдим, че това е съставката на крайностите: или човек обича гъбите, или - не. Рядко се среща среден вариант. Разнообразни по вид и вкус, те са засищаща и силна храна като месните продукти. Едва ли някой не е вкусвал печурки, а ако е бил щастливец да се докосне до красотата на Родопите - то надяваме се да е вкусил от ароматните манатарки. И тъй като брането на гъби за неопитни хора, освен трудно, може да е и много опасно предвид отровните им двойници, то ние от Taraba.bg сме направили кратък списък за какво да внимаваме при “беритба на гъби” от пазара.


Какво е основното, което трябва да знаем за избора и съхранението на гъбите?

Taraba.bg съветва:

  1. Изберете гъби без наранявания - без по-тъмни области, които би се наложило в последствие да чистите, с което да премахнете голяма част от гъбата, в някой случай може да се окаже, че ще е необходимо цялостното й изхвърляне.
  2. За предпочитане са гъби, на които долната част под “шапчицата” не се вижда. Т.е. своеобразните решетки са скрити. Това означава, че гъбите са млади. Ако тази част е добре видима, то те може да са презрели.
  3. Гледайте гъбите да са охладени - техният естествен хабитат не са горещите места, така че дръжте гъбите в хладилника и при пазаруване се оглеждайте за охладени.
  4. При покупка докоснете гъбите - те трябва да са твърди и да изглеждат свежи.
  5. Никога не оставяйте гъбите потопени във вода за дълго време. Когато ги приготвяте, само изплакнете и изтръскайте.


Съвет за приключенците


Може все пак не желаете да изпробвате от специално селектираните крехки гъби печурки от Taraba.bg, получавайки ги до прага на вашата врата само чрез няколко клика. Толкова бързо и лесно би станало, но ако искате сами да отидете да берете гъби, ето какво знаем: при колебание дали не е отровния двойник на годната за ядене гъба, то подайте на… коза. Да, точно на коза! Ако животното посегне да яде, значи гъбата е годна.
Е, макар хората да сме най-развитите същества на планетата, то винаги има какво ново да научим. Затова и ние от Taraba.bg с радост очакваме коментарите/ съобщенията ви за това как вие избирате и приготвяте гъби.


Добави коментар